lördag 19 september 2009

Patrick Swayze 1952-2009

Lördag 19/9



En av mina allra första TV idoler, Patrick Swayze, avled i måndags den 14/9-2009, 57 år gammal.

Det är mitten av 80-talet, jag och min kompis var 8-10 år gamla och hade börjat se annat på TV än bara barnprogram.
Nord och Syd, Där man följde Orry Main ( Swayze) och hans vän George Hazard som hamnade på varsin sida när Amerikanska inbördeskriget bröt ut. Och en av lekarna man lekte var då Nord och Syd, man sprang runt och låtsas krigade mot varandra samtidigt som man var kompisar, precis som i serien. Och båda ville vara Orry Main, men en fick alltid ge sig och vara Hazard :-)

Det är ett av mina första TV-minnen, tillsammans med Miami Vice, Sonny Crockett och Rico Tubbs.. Samma där, när vi lekte serien hemmavid så ville alltid båda vara Don Johnsons karaktär, Crockett :-) och vi sprang runt och fångade tjuvar & andra elakingar.

Patrick Swayze och Don Johnson är de två skådespelare som var mina två första TV-idoler.

Senare har Swayze hängt med genom uppväxten med klassiska filmer som Dirty dancing, Road house, Ghost och Youngblood.

Dirty dancing, det är ju inte mycket att säga om den som de flesta inte vet. Har precis som så många andra sett den ett antal gånger, och jag gillar den fortfarande. Innehåller ett av filmhistoriens mest klassiska filmcitat " Nobody puts Baby in a corner" :-)

Och filmens avslutning är helt underbar.




Satt igårkväll och tittade på just Dirty Dancing då SVT satt in den i tablån just med anledning av Swayzes död.



Road house, Han spelar James Dalton, en riktigt "Tuffing" som blir dörrvakt på baren " Double Deuce" där kvällarna tenderar att bli något stökiga. En go actionfilm..



Ghost, Swayze & Demi Moore är ett par som blir rånade en kväll på stan. Swayze blir dödad under överfallet, men som "spöke" måste han se till så att mördaren inte också får tag på Moores karaktär som överlever rånet, och skulle kunna identifiera honom.
Även denna film har en klassisk scen där Moore & Swayze sitter och drejar med lera. Soundtracket innehåller också en av mina absoluta favoritlåtar alla kategorier..



"Unchained melody" - Righteous Brothers.


Yongblood är en hockeyfilm med bl.a Patrick Swayze & Rob Lowe. Han spelar Derek Sutton, en tuffing ( ovanlig roll för honom :-) som skall spela tillsammans med Lowes karaktär Dean Youngblood, en ny, ung och lovande spelare i denna tuffa farmarliga.


Från början så var Patrick Swayze dansare, och var bl.a med i en Broadway uppsättning av Grease. Och förutom Skådespelare i Dirty Dancing, så sjöng han även en av låtarna i filmen.
" She´s like the wind " tillsammans med Wendy Fraser. Råder säkert delade meningar om både låten och framförande, men jag tycker att den är bra.



Vill bara avsluta detta inlägg med att säga tack Patrick Swayze. Du har via TV och bio varit en del av min uppväxt från liten kille ända fram till idag. Du må vara borta rent fysiskt, men flera av dina filmer är odödliga och där kommer minnet av dig att leva kvar länge.
R.I.P

/ CJ

Inga kommentarer: